officeWhile not a LEED certified building, LEED standards were employed in the building specifications to require sustainable products. This ran afoul of the lack of mill-grade wood within 500 miles of San Antonio.
 
Villa Finale
Visitor' Center

San Antonio, 2008
Fisher+Heck
 
southThe original building was likely designed by OíNeil Ford Architects, but without drafting equipment. The result was a building of surprisingly clean lines. Fifty years of weathering had reduced the exterior woodwork to a system of structural paint, requiring complete replacement.
galleryVermiculite abatement slowed the project once discovered in the walls, but great care was taken to treat the building as potentially historic. Contractors were taken in hand and educated about the finer points of historic renovation work.
 
The National Historic Trust
 
shopDesigned to house the offices of the National Historic Trust Villa Finale team, the Visitorís Center catered to guests with a gift store, curated exhibits, and presentation space.